24.5.13

Pariz - grad romantike, umjetnosti i mode

Njemački pjesnik Heinrich Heine je jednom rekao: «Kada je Bogu na nebu dosadno, on otvara prozor i promatra pariške bulevare.» Glavni grad Francuske uistinu je najromantičniji grad na svijetu.
 

Pariz je poznat po svojoj kulturnoj baštini te je jedan od najposjećenih gradova u svijetu, a već desetljećima očarava posjetitelje svojim znamenitostima. Grad je mode, kulture,umjetnosti, povijesti, romantike, provoda i naravno gastronomije.



Razgledavanje grada je najbolje započeti s Ile de la Cité, otoka na rijeci Seini na kojem se nalazi Notre Dame de Paris, jedan od glavnih pariških simbola.
Tamo se nalazi jedan od najvećih muzeja na svijetu, Louvre kojega godišnje posjeti više od osam milijuna ljudi, a u njemu se čuva i vjerojatno najkontroveznija slika današnjice, slavna Leonardo da Vincieva Mona Lisa.  

Tour Eiffel, tj. Eiffelov toranj nalazi se s lijeve strane rijeke Seine, nekad je bio najviša zgrada na svijetu, a danas s jednog od  tri njegova kata se vidi cijeli grad. Toranj je sagradio Gustave Eiffel za svjetsku izložbu 1889.g., kojom se obilježavala stogodišnjica Francuske revolucije, bio je zamišljen kao privremena konstrukcija, ali nikad nije rastavljen, da bi danas postao najprepoznatljiviji simbol Pariza, a u tornju se nalaze najskuplji restorani.

Elizejske poljane su mjesto pravog luksuza, tamo se mogu pronaći najbolje prodavaonice dragulja, parfema i modnih marki, jednako kao i u susjednoj Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdje se nalazi i Elizejska palača, dom francuskog predsjednika. Pri vrhu Poljana nalazi se Place Charles de Gaulle, središnja točka 12 gradskih avenija i mjesto gdje je Slavoluk pobjede, Arc de Triomphe, do kojeg se najlakše dođe jednim od tunela kojima je povezan s drugim ulicama.



Najstarije kan-kan kazalište je Elysees Montrmartre Theatre, ali svakako je najpoznatije Moulin Rouge, gdje kažu da je danas najbolji program u Parizu.

Svako treba posjetiti Disneyland i uživati u čarolijama i likovima Walta Disneya, te Versailles i njegovih 800 ha parkova, 42 km staza, 55 fontana i bazena, 400 skulptura, prekrasne sale kao Dvorana ogledala, slike, stropove. 


Pariška je hrana, kažu, bilo da je servirana u luksuznom restoranu ili malom bistrou, najbolja na svijetu. Ona postavlja standarde! Bogatstvo slastičarni, pekara, kanaperia, prodavaonica sira i vina pretvara šetnju Parizom u pravi gastronomski doživljaj.

Zis - D

1 comment:

  1. Pariz je prekrasan! <3 Gledam ove slike i tako mi je žao što ga još nisam posjetila, baš bih mogla na neko putovanje za valentinovo :)
    romantični vikend za dvoje

    ReplyDelete