2.5.13

Jagode - slasne, ukusne i mirisne

Postoje vjerovanja kako je jagoda afrodizijak, a legenda govori, ako dvostruku jagodu podijelite na pola i pojedete sa osobom suprotnog spola, kako ćete se smrtno zaljubiti jedno u drugo.



Jagoda osporava uvriježeno mišljenje da je svaki lijek gorak, jer u njenom se zavodljivom okusu kriju i mnoga ljekovita svojstva.
Jagode sadrže vitamin A i C, vlakna, folnu kiselinu, željezo i bioflavon, a to su sve tvari koje djeluju antikancerogeno. To je jedino voće koje ima sjemenke izvana, a ne skrivene u mesu voća. U prosjeku, jedna jagoda ima oko 200 sjemenki. Jagode treba prati i odstraniti sa njih lisnati vrh, neposredno prije jela, jer pranjem i rezanjem uzrokujemo gubitak vitamina i vlage.



Jagode su dobar lijek protiv probavnih smetnji, a list i korijen jagode se koristi kao lijek protiv kostobolje. Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica opeklina na koži. 


Slasne, ukusne i mirisne jagode dovoljne su same po sebi, ali isto tako sastav su nebrojenih maštovitih kulinarskih inspiracija u izradi slastica (torte, kolači, sladoledi, marmelade) čiji su okusi i izgled praznik za nepce i oči svih sladokusaca. Mnogi će se složiti da su jagode od sveg voća nekako najpoželjnije u slatkom ruhu - tj. prekrivene šlagom ili umočene u rastopljenu čokoladu i poslužene uz bijelo vino ili kao hladna krem juha, a da ne govorimo o jagodama i šampanjcu.


No comments:

Post a Comment