5.5.13

Njeno veličanstvo - Čokolada

"Život je kao kutija čokoladnih bombona... Nikada ne znaš šta ćeš dobiti." – majka Forresta Gumpa u filmu "Forrest Gump".

Naša omiljena poslastica, a mnogima i omiljena hrana, čokolada, svoj život počinje kao malo kakao zrno, plod divnog drveta kakaovca.



Kakao prah iz kojeg nastaje čokolada, pravi se od semenki zimzelenog drveta, Theobroma cacao ili kakaovca. Potiče iz tropskih područja južne i centralne Amerike. 

Čokolada nikad nije bila samo poslastica. U doba civilizacije Maja upotrebljavana je kao sredstvo plaćanja, smatrana je hranom bogova. Za nju se od davnina vezuju slatke priče o moći i ljubavi.

Čokolada je počela da krči put u istoriji gastronomije i da osvaja planetu tek 1528. godine, kada je španski moreplovac Kortez iz Meksika u Španiju doneo tovar zrnevlja kakaovca i opremu za izradu čokolade. Španski dvor je prosto poludeo za napitkom spravljenim od ovog zrnevlja. 







Dalji pohod po Evropi nastavljen je udajom španske princeze Ane za francuskog kralja Luja XII, koja je sa sobom u Francusku povela slugu koji se specijalizovao za pravljenje napitaka od kakaa. Tako je čokoladni napitak osvojio Francusku, a zatim malo po malo i ceo svet. 


Zablude o čokoladi

"Uzrokuje karijes" - Nedostatak higijene uzrokuje propadanje zuba i bilo koja hrana koja sadrži fermentisane ugljene hidrate, a zapravo pojedini sastojci u čokoladi usporavaju kvarenje zuba.

"Uzrokuje akne" - Niz istraživanja dokazalo je da se jedenjem čokolade ne povećava broj akni.

"Deblja" - Kao i svaka hrana u preteranim količinama i čokolada deblja, ali kockica-dve sprečava prejedanje u krizama i zadovoljava želju - bitna je umerenost.

"Ima puno kofeina" - U kockici čokolade znatno je manje kofeina nego u šoljici kafe, čaju ili kola napitcima.

"Povećava nivo holesterola" - Kakao maslac, tj. masnoća iz zrna kakaa, uprkos visoko zasićenim masnoćama ne podiže nivo holesterola u krvi. Stearinska kiselina, jedna od glavnih masnih kiselina u kakao maslacu, drugačije se iskorišćava u telu i može sniziti nivo kolesterola u krvi.

"Izaziva zavisnost" - To nije tačno, iako neki ljudi imaju jače izražen apetit za čokoladu od drugih. Često konzumiranje čokolade može postati navika koja osigurava uživanje i mnogo energije, ali samo jedenje čokolade ne može postati zavisnost.







Čokolada sadrži i kalcijum, koji pomaže mišićne kontrakcije uključujući srčani mišić i podstiče enzimsku aktivnost u telu. Konzumiranje čokolade podstiče lučenje endorfina, supstance koje su normalno prisutne u mozgu, odgovorne za popravljanje raspoloženja.

Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti čokoladu! 

Uživajte!

xoxo ŽiS

No comments:

Post a Comment