25.4.13

Odabir boja za dom

Koordinacija boja je jedan od najizazovnijih aspekata u dekorisanju životnog prostora. Odvojte vreme da pogledate razne časopise i sajtove o uredjenju enterijera  i razmišljajte o kućama i stanovima koja vas impresioniraju. Iako to može da izgleda zastrašujuće, učenje o bojama  zidova, tepiha i nameštaja za dom svodi na  iste smernice koje dizajneri i dekorateri koriste za stvaranje efikasne šeme boja. 




























Uređenje enterijera ne podrazumeva samo odabir nameštaja i opreme, utisak koji će ambijent ostaviti na one koji u njemu borave umnogome zavisi od boja. Iz tog razloga izboru boja za zidove treba pristupiti veoma pažljivo i promišljeno.

Hladne Boje

U hladne boje spadaju plava, ljubičasta i zelena sa preovlađujućim plavim pigmentom. Kao što im i ime govori, one daju smirenu atmosferu kada se primene na zidove. One najbolje odgovaraju spavaćim sobama i kupatilima jer su umirujuće. Ove boje su odlične za vizuelno povećavanje prostora. Prijatne su i pozivaju na odmor pa se mogu primeniti i u dnevnom boravku, ali ne kao preovlađujući ton.

























Tople Boje

U tople boje spadaju crvena, narandžasta i žuta, ali i tonovi zelene boje koje u sebi imaju više žutog pigmenta. One su uzbudljive i čine prostoriju svetlom i prijatnom. Intenzivni tonovi toplih boja odgovarajuće su za dečije sobe, dok u dnevnom boravku mogu biti dobar izbor za akcentovanje jednog zida. U prostorije bez prirodnog osvetljenja svetle nijanse toplih boja unose svetlost.
















































Prigušene boje

Prigušene boje mogu biti tople ili hladne. One su prigušenog intenziteta i često rezultat mešanja neke osnovne boje sa njenom kontrastnom bojom. Dobar su izbor za ambijente u kojima se duže boravi jer su smirene, meke i udobne, a pored toga doprinose efektu povećanja sobe.

































































Sagledajte veličinu sobe i odlučite da li je želite učiniti vizuelno većom. Boja za zidove treba da odgovara bojama nameštaja. Odlučite želite li pratiti neki od stilova pri uređenju enterijera, ili želite uvesti neku temu ili motiv u svoj dom. Informišite se o vrstama boja za zidove i efektima koje proizvode, o tehnikama nanošenja boja, kao i o njihovom kombinovanju.

xoxo ŽiS

No comments:

Post a Comment