25.4.13

Šampanjac - skupo i fino vino

Tradicija koje se držimo i dan danas je da za vrijeme većih proslava ili praznika nazdravljamo šampanjcem. Ova tradicija nije nastala tek jučer, već datira još od vremena kada su stari Rimljani zasadili vinovu lozu u sjeveroistočnom dijelu današnje Francuske, otprilike u petom stoljeću.




Naziv šampanjac je zakonom zaštićen sporazumom europske unije koji je potpisan 1981. godine u Madridu. Jedino pjenušava vina koja se proizvode u fancuskoj regiji Šampanj se smiju zvati šampanjac, a s pjenušcima im je zajednička isključivo metoda proizvodnje.



Tri najpoznatije vrste grožđa koje se koriste u proizvodnji šampanjca su Pinot noir, šardone i pino menije .
Regija Champagne (Šampanj) obuhvaća oko 350 kilometara kvadratnih i godišnje proizvede više od 200 miliona boca šampanjca.
Mjehurići slave radost življenja, a najbolje se piju u društvu.
Živjeli !









No comments:

Post a Comment