22.4.13

Pet proljetnih namirnica koje će vam pomoći da smršavite

Ne propuštajte zdrave zalogaje koje nam priroda nudi. Osim što su nevjerojatno ukusni, mogu se pripremati na najrazličitije načine, imaju malo kalorija i prepuni su antioksidansa. Predstavljamo vam veličanstvenu petorku:


Šparoge
Ukusne su pripremljene na roštilju s malo maslinova ulja, papra i limunova soka ili u omletu ili kao prilog bilo kojem mesu. Prirodni su diuretik koji izbacuje suvišnu vodu iz organizma, no bogate su vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, vitaminom A i inulinom dijetetskim vlaknima koja hrane dobre bakterije u želucu zbog čega su u stvari prirodni probiotik. Ne sadrže masti, a jedna šalica šparoga ima samo 27 kalorija. Ovo je namirnica kao stvorena za sve koji žele izgubiti na težini i zdravo se hraniti.

Špinat
Možete ga ubaciti u salatu, kuhanog na pari poslužiti kao prilog uz ribu ili smiješati u smoothie s malinama ili nekim drugim voćem. Bogat je magnezijem, željezom, biljnim proteinima, vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom E i dijetalnim vlaknima. Jedna šalica špinata ima samo 7 kalorija. Slobodno ga možemo nazvati prijateljem vitke linije.

Mrkva
Nutricionistički gledano mrkva je među najsnažnijim povrćem. Zbog kombinacije vitamina C, magnezija, vitamina A i vlakana koju sadrži pridonosi zdravlju organizma općenito, ali i ljepoti jer koža od nje postaje sjajnija, a nokti čvršći. Prirodno je slatka pa je dobar sastojak zdravih kolača, a odlična je zamjena za grickalice koje obično imaju puno kalorija i pune su masti. 

Blitva
Kuhana i začinjena s maslinovim uljem uz malo češnjaka i kuhani krumpir ili u kombinaciji sa slanom ribom ova svestrana namirnica svojim okusom obogaćuje svako jelo. Sadrži puno magnezija, željeza i vitamina B. Sto grama svježe blitve ima samo 19 kalorija.

Maline
Ukusne i dobre za liniju. Bogate su vitaminom C (sadrže 44 posto dnevnih potreba) i antioksidansima. Njezina antioksidativna aktivnost se gubi ako je zamrznuta ili u džemu. Sto grama svježih malina ima samo 52 kalorije. Kako sadrže puno dijetetskih vlakana s visokim kapacitetom vode koja bubre, usporavaju probavu i daju osjećaj sitosti, preporučuju se uz redukcijske dijete.


No comments:

Post a Comment