25.4.13

Barcelona - Grad po mjeri čovjeka

Barcelona je glavni grad pokrajine Catalonije. Središte grada čini srednjovjekovna gotička četvrt sa spletom uskih krivudavih uličica.




Najznamenitije građevine u gradu su ipak djela Antonija Gaudíja, Sagrada Familia (katedrala) koja se gradi još od 1882.god. i park Guell, te secesijske građevine Palau de la Música Catalana i Hospital de Sant Pau, nastale u zlatno doba Barcelone, koje su danas UNESCO-va svjetska baština.
La Rambla je glavna ulica koja spaja Trg Catalunya i obalu, odakle je Christopher Columbo isplovio prema Americi i gdje se danas nalazi njegov spomenik. Rambla je uvijek puna, od jutra do večeri. 



Poseban doživljaj izaziva u najveći europski akvarij, u kojem se može ''prošetati'' dnom Mediteranskog mora. Ipak, najsnažniji dojam ostavlja prolaz staklenim tunelom ispod bazena u kojem plivaju morski psi.


Barcelona je 1992. bila domaćin XXV. Olimpijskih igara, a tamo se nalazi i poznati nogometni stadion Camp Nou s kapacitetom od 100.000 ljudi, ispod kojeg se nalazi muzej.


Plaza Espana značajna je po veličanstvenom prilazu s brojnim vodoskocima i vodopadima, te stepeništima koja vode na Montjuic ravno prema zgradi Narodnog muzeja Catalonije, ispred koje se nalazi veličanstvena fontana Magic Fountain of Montjuic. Čarobna fontana najfascinantnija je po noći kad uz glazbu mijenja ne samo mlazove vode već i boje.




Za Španjolsku hranu su specifični paella i tapas, odnosno manje porcije, tako da se u jednom obroku jede nekoliko vrsta hrane, primjerice kombinacija dimljenog lososa, mesnih okruglica, pikantno začinjenog pečenog krumpira, kozica u umaku, povrće sa žara ili kruh s rajčicama, sve posebno servirano u svojoj zdjelici. 







Zis-D
















No comments:

Post a Comment