22.4.13

Najskuplji sir na svetu

Najskuplji tanjir sa sirom na svetu košta 3.200$! Ekstravagantni tanjir sa 8 različitih sireva, uključujući magareći sir koji se pravi po narudžbini, kozji sir koji "sazreva" unutar  lešnikovog lišća, "fancy" čedar sir sa zlatnim listićima i beli Francuskisir sa tartufima. Ovaj luksuzni set sireva izložen je na srebrnom tanjiu u konkurenciji sa najboljim sirevima iz celog sveta.







Najskuplji sir na ovo tanjiru je Srpski sir, koji se pravi od magarećeg mleka. Poznato je da ženke magarca daju jako malo mleka, mleko se skuplja od 100 Balkanskih magarica koje žive u rezervatu Zasavica, nadomak Beograda. Ono što ga čini posebnim je to da je za 1kg ovog sira potrebno 25 litara magarećeg mleka a ta količina mleka može se od jedne magarice namusti za dve godine.



















Magareće mleko veoma je slično ljudskom, jer u sebi ima svega jedan posto masti, tako da ga mogu piti i mala deca. Prepuno je lekovitih svojstava, a naročito pomaže kod lečenja astme i bronhitisa, kako kod odraslih tako i kod dece, istakli su proizvođači. Mleko se pije samo sveže, jer kuvanjem ono gubi svoju vitaminsku i hranljivu vrednost.

"Pule" sir, je i dobio ime po srpskoj reči pule - ždrebe. Ovaj ekskluzivni se proizvodi po narudžbini, kilogram će koštati 1.000 evra.



No comments:

Post a Comment